ІНФОРМАТИКА і не тільки... 

***

  • КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ
  • Інструктаж БЖД
  • Комп’ютер і здоров’я
  • Статистика


    Онлайн всього: 18
    Гостей: 18
    Користувачів: 0

    Навчання та творчість

    Головна » Файли » УРОКИ / ПРАКТИЧНІ РОБОТИ / ПІДРУЧНИКИ » 3 клас Інформатика

    Як роблять сир
    19.11.2021, 14:11

    Між іншим, як і у людей, серед сирів існує своя ієрархія: патріархи, аристократи і простолюдини.

    Технологія приготування твердого сиру майже не змінюється століттями.

    На дрібних і середніх сироварнях, де шанують традиції, сир досі роблять вручну. на великих підприємствахпроцеси виробництва сиру механізовані й автоматизовані, а обладнання оснащене програмним керуванням.

    Вихідний інгредієнти, з якого готується будь-який твердий сир, - це молоко. Технологія виготовлення різних сортів твердого сиру з молока має багато спільного, тому перш, ніж починати варити сир, потрібно вивчити загальні положення, А потім вже застосовувати різні рецептури.

    1. Пастеризація молока. Як відомо існує три режими пастеризації:

    • тривала, коли молоко слід нагріти до 65 ° С і витримувати 30 хвилин;
    • короткочасна - молоко нагрівають до 75 ° С і витримують 20 хвилин;
    • миттєва, коли молоко нагрівають до 90 ° С і не витримують.

    За різними рецептами твердий сир можна готувати і на пастеризоване молоко, і на свіжому, а також на парному, тобто відразу ж після доїння.

    Залежно від того, яке молоко ви використовуєте при сироварінні, сир набуває свої особливі характеристики і смак.

    2. Освіта згустку. Після того, як ви додасте в молоко молокозсідальної фермент або закваску, утворюється гель.

    Залежно від температури, при якій в молоко були додані закваска або фермент, результат коагуляції (згортання) молока вийде різним.

    Залежно від рецепта сиру, отриманий коагулят піддають різним видамобробки з метою відділення сироватки, розрізають, нагрівають, перемішують. Цей процес називається синерезис.

    3. Нарізка згустку. Коагулят готовий до розрізання після періоду від 25 хв до 2 годин в залежності від рецепту сиру.

     

    Щоб визначити точний часрозрізання згустилися, проводять тест на чистий палець. Це традиційний метод, який використовується сироварами.

    Сенс тесту на чистий палець складається в зануренні пальця, щупа (шпателя) або стовпчика термометра в верхній шар згустку і підведенні його, в результаті чого згусток розпадається, утворюючи лінію зламу.

    Чистий розлом з нераспливающійся краями і зеленої сироваткою у його безпідставно вказує на те, що згусток можна нарізати.

    М'яка нерівномірна лінія зламу з білою сироваткою свідчить про слабку міцності згустку. По боках зламу можна судити про якість згустку: гранульована структура вказує на те, що згусток занадто щільний.

    4. Отримання сирної маси. В результаті процесів, вироблених з сиром, виходить сирна маса. По суті, це вже готовий сир, в який можна на даному етапі додавати різні спеції, сіль, трави, горіхи та ін. Сирну масу або відважують, або пресують.

    5. Пресування і самопрессование сиру. На етапі викладається в спеціальні форми і піддається пресуванню.

    Купити форми для сиру можна в інтернет-магазині з доставкою.

    Пресування може проходити в кілька етапів і може бути різним за силою тиску.

    6. Дозрівання сиру.На даному етапі сир слід перенести в льох, або будь-яке інше спеціальне приміщення для дозрівання, де за ним потрібно буде ретельно доглядати.

    Якщо ви готуєте ропні сир, то він може і дозрівати, і в подальшому зберігатися, в розсолі.

    В процесі дозрівання сир потрібно перевертати, іноді мити, чистити щіткою. Залежно від того, який сир виготовляється, його можна навіть коптити, протирати алкоголем, обсипати прянощами і здійснювати інші маніпуляції.

    Важливо, щоб в приміщенні протягом усього процесу дозрівання підтримувався певний рівень вологості і температури, так як від цього залежить кінцевий результат.

    Купити пакет для дозрівання сиру можна в інтернет-магазині.

     

    В нашій державі виробництво сиру вважається досить популярним бізнесом.

    Як і багато інших молочні продукти, присутні в раціоні людей, це, мабуть, завжди буде мати великий попит.

    Категорія: 3 клас Інформатика | Додав: SvetlanaCh
    Переглядів: 114 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar

    Категорії розділу

    1 клас Інформатика [44]
    2 клас Інформатика [312]
    3 клас Інформатика [362]
    4 клас Інформатика [377]
    5 клас Інформатика [593]
    6 клас Інформатика [523]
    7 клас Інформатика [593]
    8 клас Інформатика [610]
    9 клас Інформатика [667]
    10 клас Інформатика [628]
    11 клас Інформатика [769]
    Астрономія [20]
    Вправи / Завдання / Практичні роботи [66]
    Цифрова та медіаграмотність [101]
    Академічна доброчесність [15]
    Медіатворчість [27]
    Проекти / Вправи [208]
    Інструктажі БЖД / Правила БЖД [24]

    Вхід на сайт

    Пошук

    СПІВПРАЦЯ

  • МОН України
  • Міська Рада м.Миргород
  • ПОІППО
  • Міськво м.Миргород
  • Телестудія МИРГОРОД
  • Шкільний канал YouTube
  • E-mail та сайти вчителів
  • ЗОШ №7