ІНФОРМАТИКА і не тільки... 

***

  • КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ
  • Інструктаж БЖД
  • Комп’ютер і здоров’я
  • Статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2018 » Серпень » 20 » Дмитро Шоломко, Google: «Керувати людьми я вчився на практиці та на помилках»
    18:30
    Дмитро Шоломко, Google: «Керувати людьми я вчився на практиці та на помилках»

    Дмитро Шоломко, Google: «Керувати людьми я вчився на практиці та на помилках»

    Дмитрий Шоломко, Google:

    Генеральний директор Google Україна – про роботу, відпочинок і соцмережі


    Автор:Анна Абліцова

    Дмитро Шоломко більше десяти років очолює український офіс Google. Він – не типовий топ-менеджер: не носить ділових костюмів, не читає книжок про бізнес, не відвідує конференцій про «успішний успіх» і не женеться за славою у соцмережах. Натомість багато працює та мандрує, більше того – знає, як поєднувати ці речі. Зараз під керівництвом Шоломка – більше 20 осіб. «Це найкраща команда, яку я коли-небудь мав», – каже він про своїх підлеглих.

    K.Fund Media зустрівся з головою українського Google в офісі компанії. Дмитро Шоломко розповів, що найбільше цінує в співробітниках, як зазвичай проходить його робочий день і де він полюбляє відпочивати.

    Про колектив

    У нас немає правил. Робота вибудувана так, що кожен співробітник має свої задачі. Як він буде їх виконувати, не важливо. Головне, щоб усе було зроблено якісно та вчасно. Буває таке, що в офісі немає місць, бо усі прийшли на роботу. А буває, що він порожній, коли багато людей у роз’їздах. Ми часто їздимо в інші офіси Google по всьому світу – це пов’язано з тренінгами, переговорами, необхідністю ділитися інформацією, що ліпше робити віч-на-віч.

    Кожен співробітник має свій розклад. Деякі приходять в офіс на дев’яту, деякі – під вечір, і працюють до першої години ночі. У нас велика свобода – покладаємося на особисту відповідальність кожного.

    Дмитрий Шоломко, Google:
    K.Fund Media

    У головній кімнаті, де ми працюємо, є «стіна правди». Ми вішаємо на неї різні меми – жарти, зрозумілі лише нашому колективу. Така традиція живе у нас багато років, це кумедно.

    Корпоративи намагаємося проводити на виїзді, адже офіс зобов’язує думати про роботу і бути в міру серйозними. Регулярно виїжджаємо усі разом за місто. Беремо з собою родини, дітей та влаштовуємо пікнік. Це хороша можливість для щирого неформального спілкування.

    Ідеальний співробітник Google Україна повинен:

    – бути самостійним і орієнтуватися в хаосі. У нас в компанії велика свобода. Ситуація часто змінюється, підрозділи перебудовуються, приходять нові люди. Важливо самостійно розбиратися в тому, що відбувається, щоб добре виконувати свої обов’язки.

    – бути працьовитим, любити те, що робиш. Коли я бачу, що людина через силу виконує свою роботу, я намагаюся знайти таке заняття, яке буде їй до душі. Працювати без задоволення – це завжди неефективно.

    Як потрапити на роботу в Google Україна

    Зараз немає відкритих вакансій. Але коли вони є, охочих дуже багато – мінімум 80-150 осіб на місце. Важко відбирати людей, цим займається підрозділ рекрутингу в головному офісі.

    Я бачу кандидатів практично на етапі підписання договору

    Затверджую їх –  визначаю, наскільки людина відповідає нашим правилам і культурі.

    Що не подобається в кандидатах:

    – зарозумілістьКоли людина ставить себе вище інших, випинає свою хорошу освіту та намагається показати, що знає все ліпше од інших.

    – надмірний ентузіазм відносно Google. Коли люди хочуть тут працювати, тому що «вааау, це ж Google». Варто спокійніше до цього ставитися. Це серйозна корпорація, а не забавка. Я бачив багато таких ентузіастів, які приходили з палаючими очима, а потім розчаровувалися, що тут не так, як у кіно, і потрібно по-справжньому працювати.

    Про перший досвід у ролі керівника

    Керувати людьми я учився на практиці і на своїх помилках. Перший колектив мені дістався випадково, і я розвалив його сам, бо був дуже поганим начальником. Мені був 21 рік, і на мене звалилася відповідальність, яку я не очікував отримати. Зараз я чітко розумію, наскільки помилявся у багатьох ситуаціях. Це жорсткий досвід.

    Другий раз керівником я був у власній компанії. Було легше, але я надто контролював усі процеси. Добре, що в колективі знаходилися люди, які мене розуміли.

    Три уроки, які я виніс для себе після цього:
    1. Не маніпулювати і бути щирим. Маніпулювати – це казати людям не обов’язково правдиві речі, які змусять їх вчинити так, як ви хочете. У великому колективі це призводить до того, що співробітники знають абсолютно різну інформацію про одне і те ж, що завершується великою проблемою або розвалом проекту.
    2. Виконувати свою роботу добре, а не говорити про це. Часто в компаніях побутує думка, що про свої досягнення потрібно більше говорити, інакше їх не помітять. Я переконався у тому, що хорошу роботу помітять завжди, а розповідати про неї постійно –  це просто гаяти час.
    3. Довіряти людям і уміти делегуватиЗараз я повністю довіряю кожному, поки ця людина не довела зворотне. А ось делегувати потрібно підготовленим для цього людям. У мене свого часу був начальник, який вважав, що на нового співробітника потрібно навалити купу роботи, щоб вчився. Знаєте, як із цуценям: кинути у воду, щоб поплило. Насправді такий підхід до бізнесу не має сенсу – як відносно «цуценяти», так і відносно роботи.

    Про підхід до роботи

    У Києві мої робочі дні проходять досить нудно. Я прокидаюся, п’ю каву, розгрібаю пошту і їду на роботу. З дому можу проводити відеоконференції – там завжди тихо і ніхто не відволікає. Приблизно третина робочого часу припадає на роботу з дому.

    Дмитрий Шоломко, Google:
    K.Fund Media

    У поїздках розклад маю дуже довільний: можу працювати дві-три години на день, а можу і 16 – це залежить від того, яке завдання потрібно вирішити.

    Нещодавно довелося робити презентацію «на колінках» в аеропорту – вийшло добре, усі наче залишилися задоволені. Часто працюю на вихідних. Повністю відключаюся від роботи щонеділі, коли приходжу на обід до мами.

    Про тайм-менеджмент

    Коли маю забагато завдань, я складаю перелік того, що потрібно зробити. Все записую на папері, навіть такі дрібниці, як «купити квиток на літак». А потім починаю ідеологічно перемагати і викреслювати кожен пункт. Ґаджети такого символізму не дають.

    Не люблю спілкуватися телефоном і практично ніколи цього не роблю.Намагаюся все переводити в листування – так набагато легше і зручніше викласти свої думки. Якщо я відповідатиму на всі телефонні дзвінки, то не вистачить часу виконувати свою роботу.

    5 книг від директора Дмитра Шоломка

    Про соцмережі

    Не можу зарахувати себе до числа активних користувачів соцмереж. Маю профайл у Facebook, який я завів давно, і зараз він існує заради месенджера. Там є 13 друзів, з якими я так підтримую зв’язок. Я нічого не поширюю, бо надаю перевагу ділитися своєю думкою з людьми, яким довіряю. Соцмережі – не те місце.

    Це спотворює картину світу: фанати «зради» бачать тільки «зраду», фанати «перемоги» - «перемогу»

    У чому проблема Facebook? Він налаштовується під інтереси і смаки кожного користувача, щоб якомога довше утримати його на своїх сторінках.  А це спотворює картину світу: фанати «зради» бачать тільки «зраду», фанати «перемоги» – «перемогу».

    Це одна з основних причин, чому я не читаю соцмережі. Я вибираю більш нейтральні джерела інформації, а не покладаюся на автоматичне підстроювання контенту під мене.

    Ще один важливий фактор відмови від активності у соцмережах – це їхня здатність «затягувати». Вони роблять усе, щоб користувачі не йшли геть. А ті читають, пишуть, дивляться лайки і коментарі – це забирає час, він гається даремно.

    Про відпочинок

    Я надихаюся в подорожах. У мене є друг, з яким ми працювали багато років. Він живе в Швейцарії, а я в Україні. Щороку ми з ним їздимо в якусь незвичайну країну. Були в Лівані, Албанії, Білорусі і ще багатьох країнах світу. Цього року вирушаємо на Фарерські острови.

    Повноцінну відпустку не беру ніколи. Максимум – на тиждень

    Просто дуже багато завдань потрібно вирішувати регулярно, велика кількість запитів приходить, тому тиждень не читати пошту – це вже неправильно.

    Якщо їду у відрядження, намагаюся відвідати цікаві місця неподалік. До прикладу, маю багато поїздок по роботі у Дублін, тому я часто заїжджаю в Шотландію, туди летіти буквально 40 хвилин. Двох-трьох днів цілком достатньо, щоб зробити легку чистку голови. Якщо я не можу вирішити якусь проблему, вирушаю в таку міні-відпустку, і рішення приходить саме.

    Про хобі

    Не полюбляв віскі, поки не спробував його в Шотландії. Спочатку ви починаєте його пити, потім – цікавитися ним, колекціонувати і говорити про нього. Віскі – це радше не алкоголь, а певний спосіб пізнання і розуміння людей. Я дуже мало п’ю. У мене велика колекція віскі – 48 пляшок. Пригощаю друзів, коли вони приходять у гості. Також люблю пиво. Проінвестував в одне підприємство, яке буде займатися приготуванням авторського пива. Подивимося, що з цього вийде.

    Дмитрий Шоломко, Google:
    K.Fund Media

    Обожнюю читати і подорожувати. Ще ліпше – читати про те, куди я подорожую. Маю хобі – відкривати для себе нові місця і робити в поїздках те, чого не роблять звичайні туристи.

    Багато слухаю музику. Свого часу захоплювався, грав на бас-гітарі, але до 25 років закинув цю справу. Гітара у мене вдома стоїть, дістаю раз на рік, коли є настрій пограти. З музикою я протягом усього дня – слухаю різні напрямки, під настрій. Наприклад, нещодавно малював презентацію під групу Meshuggah.

    Ходжу на футбол. Моя улюблена команда – «Оболонь Бровар», підтримую їх чим можу. Я народився і виріс на Оболоні, мій брат взагалі один із представників уболівальників у клубі, допомагав знаходити спільну мову між фанатами і клубом, і у нього це добре виходить.

    Категорія: Новини сайту | Переглядів: 1001 | Додав: SvetlanaCh | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar

    Категорії розділу

    Цитата дня [115]
    Новини сайту [55]

    Вхід на сайт

    Календар

    «  Серпень 2018  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031

    Пошук

    Архів записів

    СПІВПРАЦЯ

  • МОН України
  • Міська Рада м.Миргород
  • ПОІППО
  • Міськво м.Миргород
  • Телестудія МИРГОРОД
  • Шкільний канал YouTube
  • E-mail та сайти вчителів
  • ЗОШ №7